В края на 2023 г. по традиция  се обърна към

...
В края на 2023 г. по традиция  се обърна към
Коментари Харесай

1 790 000 пъти каза Пеевски

В края на 2023 година по традиция  се обърна към представители на професионалната общественост, с цел да опишат по какъв начин те видяха медийната година. 

Клуб Z през днешния ден публикува гледната точка на Миролюба Бенатова.

1 790 000. Това е цифрата с резултатите в търсачката на Гугъл за израза „ сподели Пеевски “. При Христо Иванов то е с 800 000 по-малко. С Кирил Петков са съвсем равни по този индикатор. С това фразеология единствено при Бойко Борисов резултатът е съвсем два милиона.

Защо Пеевски да е пред скоби? Защото стартира да приказва обществено едвам преди няколко месеца, а през днешния ден към този момент е непрекъснато наличие във всички новинарски излъчвания. Някой път и по два пъти.

Когато след парламентарните избори през април Пеевски споделя, че се надява „ политиците да се разсънят и да създадат държавно управление, тъй като другояче се губи смисълът “, никой не е очаквал, че до края на годината той ще се трансформира в главен представител на смисъла. Той се изрича по евроатлантическата ориентировка на България, против съветските ползи у нас, за промени в Конституцията, по проблемите на протестиращи животновъди, земеделци, ресторантьори, за края на дерогацията за „ Лукойл “, за енергетиката, за периодите и изискванията по приемане на значими законодателни решения, за избора на шеф на болница „ Пирогов “, за работата на министрите, за потребностите на мюфтийството, на Светия синод и шаха.
Моделът не е нов
Изненадващо е обаче, когато точно глобеният по закона „ Магнитски “ някогашен притежател на медии, някогашен ръководител на ДАНС за един ден, народен представител, ръководител на парламентарната група и претендент за ръководител на Движение за права и свободи Делян Пеевски излиза с позиция по всеки въпрос. Това е същият Делян Пеевски, чието име до наскоро бе синоним на задкулисие, противоречив юридически стаж, чудодейно замогване, завладяване на бизнеси и медиен монопол. В комикси, популяризирани от някогашния хазартен необут Васил Божков, Пеевски бе нарисуван като паяк, обхванал с пипалата си постройката на Народното събрание.

Днес „ паякът “ е демитологизиран. Всеки знае по какъв начин приказва и какво мисли. Но единствено по тематиките, които самичък слага на дневен ред. И тук този обществен напредък намира пресечна точка с публицистиката.

Пеевски споделя каквото има да споделя. А против него участват доста микрофони, подадени от кореспонденти с потребност от дребни разяснения и без никакви въпроси с подтекст, или не дай боже – въпроси, които да звучат сериозно. Сигурно някои медийни действителности и изпразнени столчета дават пояснение за формалното отразяване на Феномена. Въпросът #КОЙ остава в архивите, с цел да припомня, че преди 10 години същият Пеевски е съумял да предизвика всеобщо гражданско неодобрение. През 2023 година Делян Пеевски към този момент чува единствено: „ Кажете, господин Пеевски… “ и „ Г-н Пеевски, по какъв начин ще коментирате? “.
Без достъп
Междувременно през годината парламентарните кореспонденти изгубиха достъп до свободни и поверителни диалози с депутатите в Народното събрание. Имат право да запишат Пеевски и другите, когато се появят пред една врата. Но единствено когато политиците решат. И макар митинга на 85 парламентарни кореспонденти тези условия няма да се трансформират.

Засега недоволните получават единствено по-добър интернет. За да гледат онлайн и да предават по-бързо това, което са наблюдавали на мониторите, без късмет да научат освен това, да изяснят някое несъгласие или да чуят някоя неофициална, само че значима информация. Всъщност, без късмет да си свършат работата като кореспонденти, които не са просто държачи на микрофони.

Пак през тази година Министерството на финансите, ръководено от Асен Василев, опита да наложи нови правила за акредитация, включващи условие за водене на бизнес графа, уместно обучение и доказателства, че репортерът е отразявал финансови вести. След отпор от страна на някои публицисти официално рестриктивните мерки отпаднаха.

В шумотевицата от вести потъна апелът на АЕЖ за основаване на специфична парламентарна комисия, която „ да ревизира подозренията за възможна държавна цензура в електронните медии “. Повод за настояването даде разговор сред депутата от ПП- Демократична България Ивайло Мирчев и водещия на утринния блок на Нова ТВ Виктор Николаев. Мирчев сподели, че „ преди пет години нито една от националните малките екрани не е подхванала журналистически така наречен Барселонагейт “, а Николаев му отвърна: „ Вие наясно ли сте по какъв начин се притискат национални малките екрани с регулатори? “

Тогава АЕЖ настоя „ парламентарна комисия да изследва подозренията, че властта употребява регулатори, с цел да притискат националните малките екрани да не отразяват тематики от публичен интерес, когато тези тематики биха уязвили репутацията им “.

Шест месеца по-късно не сме чули за сформиране на такава комисия. Но знаем, че разпределението на политическо въздействието в регулаторите занапред следва. А остарелият състав на Комисия за защита на конкуренцията не видя господстващо състояние в придобиването на „ Булсатком “ от „ Виваком “.
Прекомерна мощ „ без мотив “
Отворен остава въпросът ще стане ли ясно какво се случи на митинга против президента на БФС Борислав Михайлов. По данни на АЕЖ в митинга са потърпевши девет публицисти, някои от които са удряни до момента в който предават „ онлайн “. Министерство на вътрешните работи разгласи, че трима служители на реда са отстранени поради несъразмерна приложимост на мощ „ без мотив “, а на този стадий от Столичната община отхвърлят да дават фрагменти от видеонаблюдението. АЕЖ изиска достъп до фрагментите, с цел да се направи самостоятелен разбор на събитията, отвън изказванията на полицията. Засега несполучливо. Дали от Столичната община въпреки всичко ще разрешат видеонаблюдението от вечерта на митинга да послужи в публичен интерес, остава да разберем следващата година.

Както споделя Пеевски: „ Най-интересното следва! “.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР